BENGT TRIBUKAIT – FÅR DET KOMPLICERADE ATT VERKA ENKELT

av Adina Magnusson

Orgel. Bach. Två ord räcker för att de flesta ska få en ljudbild i huvudet. Många associerar till den numera toccata och fuga i d-moll, får skräckfilmsflimmer framför ögonen. Men för musikintresserade är J S Bachs musik standardverken som så mycket annan musik sprungit ur. Och orglar kan låta olika, de skiljer sig mellan tidsperioder, storlek och stämning. Den här skivan är inspelad på orgeln i Drottningholms kapell som är något mindre men har en ton och klang som smeker örat.

Musiken är som alltid med Bach komplex och underfundig. Och vacker. Det är ömsint, och bombastiskt om vartannat. Skivan innehåller inte de allra vanligaste örongodisen och är ett utmärkt sätt att vidga sina musikaliska vyer.
Bengt Tribukait är en organist med en säregen förmåga att få komplicerad musik att låta enkel, en förmåga som är tämligen ovanlig.
Att konvolutet är lyxigt och vackert utformat är inte heller en nackdel. Där finns massor av information att hämta (på engelska, tyska och japanska!) för den nyfikne lyssnaren.
Adina Magnusson